Diensten

Bekappen

even voorstellen

Mijn eerste stap is het bekijken van de manier van bewegen, stand van de voet van uw, ezel, pony, of paard. Aan de hand van deze informatie bekap ik de hoeven.

Er wordt vaak gesproken over het corrigeren van standen, maar is dat wel correct? Ja en nee! Tot een leeftijd van ongeveer twee tot drie jaar kan het vakkundig bekappen een positieve bijdrage leveren aan een zo’n optimaal mogelijke stand, maar na deze levensjaren zijn de groeischijven van de botten gesloten en kan er nauwelijk nog gecorrigeerd worden.

Beslaan

Na het bekappen kan uw pony of paard worden beslagen. Ik werk met verschillende soorten ijzers, zo is voor elke (sport)discipline en situatie een passend ijzer.

Een goede hoefsmid zal zo beslaan dat de stand zodanig is dat de pony of het paard optimaal kan bewegen en kans op blessures wordt verkleind. Het is in elk geval van uiterst belang om veulen en jaarlingen regelmatig te bekappen., met oog op goede voeten op een latere leeftijd.

beslaan

Hoefcorrectie

corrigeren

Bij paarden met een afwijkende (hoef)stand, onregelmatige gang of blessures kan orthopedisch beslag uitkomst bieden, daar het beslag de hoef of hoeven kan corrigeren.

Zoals eerder aangegeven is het van belang op een zo’n jong mogelijke leeftijd te beginnen met de juiste bekapping en ijzers. Zeker wanneer een veulen op jonge leeftijd al een afwijkende voet of beenstand heeft. Een paard zonder ijzers ontwikkelt mogelijk problemen, zoals gevoelig lopen, brokkelende hoeven of erger, zeker wanneer u buiten gaat rijden op een harde ondergrond.

Speciale behoeften

Bij hoefziekten als white line disease, schimmels en ontstekingen probeer ik de hoef weer gezond te krijgen en geef ik advies waar nodig.

Heeft uw paard een van de bovengenoemde afwijkingen of heeft u het vermoeden dat uw pony of paard dit heeft? Wacht dan niet met het maken van een afspraak. Heeft uw ezel, pony of paard veel last, dan is het raadplegen van een dierenarts of een kliniek altijd raadzaam. Wilt u meer weten over de verschillende kwalen? Neem ook eens een kijken op de Educatie pagina.

Speciale behoeften
Scroll naar boven